Påminnelse:

Ikke glem å hiv deg på den store giveaway jeg har gående på bloggen om dagen! Vinn 1000 kr fra coop obs hypermarked. Trykk HER for å delta!

giveaway

Matias :)

Da var det tid for etterkontroll av Matias etter han opererte vekk mandler og polypper i april. Han har jo blitt et helt nytt menneske etter operasjonen og forandringen har vært ekstrem stor! Men jeg passet på å ikke tenke «nå er vi kvitt alt for alltid» for vi viste enda ikke hvordan vinteren ble med tanke på astmaen. I hele sommer har han jo klart seg uten astmamedikamenter og vært en 100% frisk gutt. For 1-2 mnd siden fikk han en infeksjon i kroppen med KUN høy feber. Ingen andre symptomer. Infeksjonen var hard og han var veldig syk. Våken hver time dag og natt. Ja, han hadde generelt en veldig redusert allmentilstand. Vi er ikke vandt til at han kun får feber når han blir syk, så dette var helt nytt for oss. Men når antibiotikaen begynte å ta vekk feberen kom hosten, slimet, tungpusten osv. Vi håpet og trodde det kun var en forkjøelse, men denne kom og har fortsatt ikke gått over. Legen har konkludert med halsbetennelse og ørebetennelse nok engang OG astmautbrudd på ny.

Jeg var veldig spent på gårsdagen. Da skulle vi på etterkontroll. Den dagen jeg satte opp kontrollen i kalenderen min hadde jeg dårlig tid og slang den inn i hu og hast. Og tenkte vel da at det var lurt å få den inn så vi husket det, klokkeslett kunne jeg fikse senere vel? I kalenderen vår sto det kontroll kl 8.00 idag, så derfor gjorde vi oss klare. Alle fire opp, stelle seg, spise, levere Martine i bhg og kjøre opp til sykehuset. Halvveis opp til sykehuset husket jeg at jeg hadde fått en påminnelse på telefon og skulle da sjekke hvor vi skulle møte opp. DA så jeg at kontrollen var kl 12.20! Så da var det bare å snu og ta en rolig formiddag på sofan her hjemme istedet. Matias fikk da dagens pakkekalender som var «Brannmann Sam DVD». Han hylte av glede og koset seg under pleddet i lang tid med denne DVDèn. Så ble formiddagen en koselig en, selv med litt stresset start!

bilde1

Kontrollen var over på 1-2-3. Vi merker jo godt at Matias ikke er vandt til alle disse legekontrollene lengre, slik han var før. For nå er det hylskrik hver gang legen skal se i hals, ører og lytte på brystet. Legen syntes alt så bra ut i dag, og satte oss opp på en hørselstest for å være helt sikker (helsesøster har ønsket dette). Blir så glad inni meg når jeg ser hvordan både helsesøster, leger og sykehus virkelig følger opp gutten vår nå! Det første året var jo bare et mareritt. Men når vi kom inn i systemet var det jo null problem. Legen konkluderte med at han fortsatt kunne være plaget med ørene, og skulle det bli for ofte skulle han komme på jevnlige sjekker. Så da får vi bare vente å se fremover.

bilde2

Ellers er nok «forkjølelsen som aldri går over» et tydelig tegn på at astmaen har kommet for å bli i vinter. Vi gir medikamenter flere ganger om dagen nå – samme prosedyre som tidligere. Det virker som pusten blir litt lettere av dette, så da har nok medikamentene effekt. Og ingenting er bedre enn det. Men jeg kjenner at jeg strever en indre kamp følelsesmessig nå. Jeg ønsker så inderlig at Matias skal få en god vinter, kunne gå turer med familien selv i minusgrader, være ute med barna i barnehagen, være med på turer med barnehagen osv. Jeg ønsker at han skal ha overskudd selv når han kommer hjem fra barnehagen. De siste ukene har han gått rett bort til sofan og lagt seg der (helst oppå fanget mitt). Ofte har han sovnet for han er så utslitt. Dette har gitt meg veldig «flashback» fra slik han var før. Når han går fra å ha energinivå på 150 etter barnehage til dette så skal jeg innrømme at jeg får vondt i mammahjerte. Jeg ser mer og mer av «den gamle Matias» og kontrasten er nok ekstra stor nå siden han har vært så utrolig frisk og energifull.

bilde3

I vinter kom det en ny avdelingsleder på Matias sin avdeling, og selvom hun var en utrolig dyktig og hyggelig dame måtte hun lære seg og kjenne Matias. Jeg måtte forklare og veilede. Hun måtte lære seg å se etter tegn. Lære seg å høre «når han trengte medisin». Huske å kjenne på hans hender ofte når de leket ute (fordi han ofte ble så kald at han ikke kunne være lengre ute). De måtte huske på at han ikke kunne ut hvis det var over -5.. Litt etter litt kunne denne damen masse om Matias og var suveren på måten hun håndterte hans situasjon på. Og var det noen problemer underveis ble alt tatt tak i, det ble tatt opp på møter osv. Så ABSOLUTT ingen klage til barnehagen her. Selvom alt foregikk så bra som det kunne er det alltid en prosess å skulle gi fra seg barnet sitt til nye mennesker som ikke kjenner han like godt. Selvom det er andre ansatte som kjenner til han, er det mange beslutninger man må ta om man står der alene med barnet. Nå føler jeg meg trygg på at barnehagen gir Matias den beste behandlingen han kan få.

Jeg skal innrømme at jeg satt i sofaen her en kveld for noen dager siden og gråt. Jeg snakket med Kristoffer om situasjonen og om hvordan vi skulle håndtere dette i år. I en slik situasjon er det svært viktig at jeg og Kristoffer er enige om beslutninger i forhold til Matias. Vi må ta avgjørelser på om barnehagen skal gi medisin fast og evt når. Om han har behov for søvn i barnehagen igjen. Om hvor hans grense går for å være ute osv. Når vi snakket om alt dette klarte jeg ikke å holde det inne. Jeg gråt…

Untitled
Jeg ser litt rødsprengt ut i øynene her. Men det er rett og slett fordi jeg helt tette bihuler og feber.

Og på en måte er det litt godt å «få det ut». Mange følelser, tanker og opplevelser spiller en stor rolle og man må samle hodet for å få tilbake kontrollen. Jeg ble først litt frustrert og begynte å sammenligne Matias med «den han var». Kristoffer stoppet meg raskt, kikket på meg og sa: «Veronika, husker du virkelig hvor dårlig han var?». Da gikk det opp for meg. Jeg må ikke tenke «værstefallstenkning». Vi har opplevd en veldig redusert Matias nå, nettop fordi kontrasten ble så stor. I forhold til i fjor er han jo mye mye bedre. Så det gav meg et oppløft. Vi kan faktisk snu situasjonen og konkludere med at han har astma og noen ekstra behov. Men han er friskere enn hva han var.

Lille tøffe, tapre prinsen vår. Jeg er så ufattelig stolt og glad i deg! Alt du har måtte gå igjennom bare iløpet av dine to små år. Det humøret og den utstrålingen du har vist hele veien. Vi «voksne» har mye å lære av dere barn.

I have found that if you love life, life will love you back.
– Arthur Rubinstein

Del innlegget mitt

9 thoughts on “Etterkontroll etter operasjon

 1. Håper han får en fin vinter :-) har dere prøvd jonasmaske? Jeg har astma, på langt nær så ille som Matias, men kjøpte den for veldig kalde dager.

 2. Håper å krysser fingrene for skjønne lille Matias, og for at han skal få en fin vinter!
  Kan ikke helt sette meg inn i situasjonen deres men likevel litt på noen områder. Sønnen går selv på astmamedisiner, og får på det meste dette 4 ganger om dagen ved behov, men til vanlig bare forebyggende morgen og kveld. Han har ikke asta, men legen på sykehuset kalte det «barne astma» og mente han ville vokse dette av seg etterhvert. Han har likevel ikke vært på langt nær så dårlig som Matias har, men har veldig tett pust til tider og en grusom hoste. Men med medisiner hadde vi en relativt grei vinter i fjor, og får forhåpentligvis det i år også.

  Håper dere også får det, og du har helt rett, vi har så mye å lære fra barna våre! Så tapre og tålmodige uansett om de har vondt eller hoster hele natta. Humøret er som regel på topp:))

 3. For ett rørende innlegg. Nå kan jeg ikke sette meg inn i din situasjon, men kan jo se det for meg. Å gi fra seg det man elsker så høyt til noen andre er absolutt ikke lett og spesielt når det er slike behov i hverdagen. Godt å høre at de takler det bra i barnehagen og at dere følges skikkelig opp med kontroller :)
  Har han noen allergier i tillegg? Ida Emilie blir ofte så tett og hoster mye på høst/vinteren og legen sa at allergi og astma er i samme «gruppe».

  • Ja, selvom jeg har 100% tillitt til at personalet er flinke med barn og er omsorgsfulle, er det vondt å tenke at på noen områder må dem også gjøre «småfeil» for å lære seg og kjenne han bedre. Men akkurat nå er det bra!:)

   Ikke som har blitt vist på prøver. Men vi er ganske sikre på at han er allergisk mot pollen ( så bare på sommeren )

   Hva er hun allergisk mot da?

   • Aha, begge mine har atopisk eksem, så Ida Emilie reagerer egentlig på ganske mye. Særlig temperatur og værskifte. Når hun var mindre reagerte hun på nugatti, men det ser ut til å ha stabilisert seg. Herre, nå hørtes det ut som om hun ikke spiser annet :p Jeg er selv allergisk mot støv, pollen, katt, bjørk og mye mer.. så det kan hende det er arvelig.

  • Ja er så stor forskjell! De feilet max det første året hans. Han sto som «hastesak» og det ble sendt maange hendvisninger som bare «ble borte» i et helt år..

   Men godt å endelig få komme inn i systemet. Da ble det tatt mange kloke valg :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *