Jeg har fått endel hendvendelser ang skolestart på høgskole. Hva må man huske og hva bør man ikke tenke på. Hvem studieteknik bør man ha.. Hvordan deler man inn permene sine.. Hvor ligger pensumlista.. Hvem bøker trenger man… Osv..
Nå kan jo jeg kun svare ang høgskolen i Telemark. I tillegg kan opplegget forandre seg, noe det blandt annet gjorde det året vi startet..

Stipend og semesteravgift
Jeg anbefaler deg å søke stipend så raskt du har fått skoleplass. Det kan være lange ventetider på grunn av stor pågang. Husk å sjekk at du har fått forsørgerstiepnd dersom du har barn. For å få dette må du også huske å sende inn lønnsinntektene til mannen din eller evt samboeren din.
Når du får svar på at du har fått stipend må du logge inn på nytt via lånekassen og godkjenne avtalen. IKKE glem dette..
Når du har fått studieplass må du logge inn på studentweb (eller lage deg bruker der dersom du skal begynne for første gang). Man går inn på studentweb ved å klikke seg videre via nettstedet til høgskolen.
Over ser du hvor du klikker deg inn til studentweb. Noen hakk til venstre ser du hvor du kan logge inn i fronter, der hvor all oversikt og info underveis i skoleåret vil komme.
På studentweb må du godkjenne studieplanen. Her forandrer man ingenting, kun godkjenner. Deretter kommer det en semesteravgift som må betales inne på studentweb. Det mange ikke er klar over er at stipendet blir ikke betalt ut FØR semesteravgiften er betalt. Avgiften må betales 2 ganger i året. Første halvår (august) og andre haøvår (januar).
Pensumliste
Jeg fikk et spørsmål om hvor man kunne finne pensumliste til linjen man skal gå. Hos oss finner man den på hjemmesiden til høgskolen. Viser dere bilder her:
Her hos oss ligger alle pensumlistene til helsefag under et. Litt rotete spør du meg, men når man lærer seg det finner man raskt ut av det. Hos oss har vært fag et tall. Alså emne 1, emne 2 osv. Vi hadde 5 emner i fjor. I år har vi noen av de samme fagene, bare at da heter det eks «sykepleievitenskap 2» og emnekoden starter ikke fra bånn av, men fortsetter videre på emne 6, emne 7 osv. Skjønner? 
Så når man skal finne pensumliste over hvert fag står navnet på faget og deretter eks E3 (som betyr emne3). Hvem fag som har hvilket emne osv finner vi i emneplanen.
Emneplan
Emneplan er planen over alle fagene og hele studieoversikten iløpet av hele året. Denne planen finner man på fronter – arkiv – sentrale dokumenter. Som sakt at det slik hos oss. Kan ikke si at dette er fasitsvar for andre skoler eller fag..
Emneplan er også delt opp i forskjellige fag (altså emner). Under hvert emne står det hvem arbeidskrav (innleveringer eller fremvisninger osv) vi skal ha i det spesifikke emne. Det står også oppført hvor mange eksamner vi skal ha i det spesifikke emne og lett informasjon rundt det. 
Når jeg først forsto emneplan og oppbygningen av den fant jeg ut at den er utrolig kjekk! Forstår man den får man plutselig mye mer oversikt over studieåret..
Forberedelser til oppstart
I fjor når jeg startet opp på første året mitt møtte jeg opp ganske uforberedt. Jeg hadde jo tittet innom fronter osv men forsto fint lite.. I år har jeg erfart hvordan jeg kan forberede meg litt.. Det er to ting man før printe ut. 1. Emneplan 2. Pensumliste. 
Pensumlistene består av et hav bøker! Og man trenger ofte ikke halvparten av dem engang. Noen kan være et godt hjelpemiddel under et spesielt arbeidskrav, men da kan man fint leie boken på bibloteket eller ta kopier. Både tidligere studenter OG lærerene selv anbefaler deg med å avvente å kjøpe bøker før oppstart. De første dagene forteller dem oss hvem bøker som er et «must» i det spesielle emne (faget). I fjor ramset dem opp bøker i full fart og jeg rakk ikke skrive ned halvparten engang. Derfor har jeg i år skrevet ut pensumliste i hvert, slik at jeg kan markere bøkene som er aktuelle med en markør. Kjekt?
Inndeling av permer
Her klarte jeg ikke helt finne en god og oversiktlig måte å inndele permene på i fjor. I år har jeg prøvd på nytt og dette er slik jeg har gjort det:
1.Jeg har en perm for hvert fag (emne). 
2. Inni permen har jeg satt inn skilleblad slik at jeg kan dele inn faget.
3. Foreløbig har jeg satt inn det grunnleggende som jeg skal starte med. Jeg har da delt emneplanen inn i de forskjellige emnene og satt de inn i permer etter hvem emne permen inneholder. Da har man all info man trenger om det spesielle faget i den permen. Jeg har også laget en egen side med pensumlisten. Da finner man de lett igjen når man skal markere pensumlisten eller når man skal jobbe med faget senere.
4. De neste sidene har jeg valgt å avvente med å dele inn da jeg må se ann hvordan faget er bygd opp. Men jeg regner med å bruke en side til forelesninger. Læreren legger powerpointen i fronter før forelesningen, så derfor er det lurt å skrive denne ut, slik at man kan notere ved siden av powerpointen dersom man har noe å tilføre. I fjor prøvde jeg å notere på macen, men da kan det ofte være vanskelig å finne igjen hvor i powerpointen dem snakket om det jeg har notert. Man kan videre dele de forskjellige forelensingene/temaene/powerpointene inn med post it notes (som eks disse)
5. Videre vil nok de siste sidene bli brukt til alt fra notater fra lærere/forelesere, oppgaveskriving osv

Emneplan. Her har jeg streket under arbeidskrav og eksamen. Akkurat i dette faget har vi ikke så mange arbeidskrav, mens noen har mange mange fler.

Pensumliste. Her må man sjekke forfatter, årstall boken kom ut og navn. Det finnes ofte flere med samme navn men som har gått ut. Om man lurer på hvordan de ser ut kan man klikke på boken inne på høgskolesiden så kommer man direkte inn på bibloteksiden.

Da er jeg klar for nok et år på sykepleien. Var dette nyttig tips? Kanskje jeg skal prøve å komme med litt flere «studietips» til dere?

Del innlegget mitt

7 thoughts on “«Guide» når du skal starte på høgskolen

  1. Tusen takk for svar:). Jeg skal gå sykepleien deltid på HiT. Skal ta en titt innom fronter igjen. Det ordner seg nok;)

  2. Tusen takk for at du tar deg tid til å komme med gode råd:). Men jeg får ikke opp emneplan;). Virker helt tomt under sentrale dokumenter. Kan det være at det ikke er blitt lagt ut noe enda? Hilsen Eirin:)

    • Det er bare koselig :) jeg gjør mitt beste..

      Hmm, kan være de ikke har lagt det ut enda? Nå vet jo ikke jeg om du går sykepleien. men inne på fronter så har du først valg «sykepleier» også arkiv og sentrale dokumenter? Og ikke i fellesrommet?

  3. Jeg godkjente studieplan i fjor før jeg betalte semesteravgiften iallefall. Og hos meg lå alt klart inne så det var kun å gå over og godkjenne :) Men som jeg skrev inn øverst her varierer det helt sikkert mellom skole og fag :)

  4. Man må vel egentlig betale semesteravgiften FØR man kan registrere studieplan og semesterregistrere seg, ikke etter. Og for nye studenter kan man ikke bare godkjenne alt som står der, men man må fylle inn alt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *