Fra jeg var lita har vi hatt mange store og mindre tradisjoner her i familien. Jeg er et skikkelig julemenneske, så derfor har jeg videreført mange tradisjoner videre til min lille familie og til våre barn. Kristoffer har tatt med noen av sine, og sammen har vi laget vår egne.. Både oss som familie og sammen med venner.. Julen nærmer seg og det er klart at man mimrer litt og planlegger hvordan man kan nyte desembermnd mest med alle tradisjonene uten styr og stress. For en ting er sikkert. Stresset deseber skal vi ikke ha! Det har jeg alltid vært veldig opptatt av..

Noen av tradisjonene har allerede startet..  Da jeg var lita pleide jeg alltid å ringe ut tingene jeg ønsket meg i «lekebutikkbladene» som kom i posten. Dette gjorde jeg når jeg var på besøk hos mine besteforeldre, slik at de kunne se hva jeg ønsket meg. Vi innførste denne tradisjonen her hjemme i huset, og i år husket Martine den helt av seg selv. Når hun så bladet fra BR leker fant hun den raskt frem og begynte å ringe ut. Matias syntes også det var gøy å se på «kaptein sabeltann» og «bilene» :)

_MG_2582_8687

I desembermnd prøver jeg mitt beste for å gi barna en rolig, spennede og koselig adventstid. Når snøen kommer er vi rakst ute med akebrett og turer med gode venner og naboer! Det ble mange turer i fjor både i advent og i romjulen.. Noen ble desverre avbrytet av at Matias ble veldig dårlig.. Men i år håper vi på bedre tider :) Vi gjorde det aller beste ut av det uansett.

_MG_3945_0107 _MG_3955_0117

I år skal jeg og ungene til min bestemor for å bake kakemenn, noe jeg selv har gjort sammen med min bror og søskenbarn fra jeg selv var lita. En god tradisjon som følger videre generasjon for generasjon. Og min bestemor er sprek som bare det som stiller opp med storbaking hvert år enda! Planlegging for årets baking er allerede i gang.

IMG_8789

I år har jeg prøvd å dra ungene med på julegavehandling (bare om dem selv har lyst. Det skal ikke være stress..!!) Julegaveinnpakning er dem med på.. Og ikke minst vet dem om masse av det som kommer til å ligge under årets juletre, og av erfaring pleier dem å holde godt på slike hemmeligheter :)

Så kommer julen! Den herlige julen.. Noen dager før jul har vi fast tradisjon med familien Mæla med «minijulaften». Der pynter vi oss, spiser god mat, har julemusikk og julestemning.. Og på slutten av kvelden er det juleåpning fra hverandre.. Når ungene er lagt koser vi voksne oss med julefilm og avslapping.. En stor og herlig tradisjon vi håper å fortsette med i mange år til..:)

123-600x446 215-600x401

Noen dager før jul pleier vi også å dra ut å hogge juletre. Vi rir på slede etter hesten, hører på nissen forteller historier, griller pølser osv.. Ungene får alltid hogge sitt eget lille juletre som dem har i loftstuen. De siste årene har vi hatt edelgran så dette har vi kjøpt ferdig hogd på samme sted..

_MG_4181_0749 _MG_4189_0757 _MG_4195_0763

Julaften.. Åh, den mest fantastiske dagen iløpet av hele året.. Stemningen den dagen er helt unik. Hvert år våkner vi av noen gledeshyl.. Noen barn har funnet julesokken full av godteri, julefilm og annet.. I år er første året Matias virkelig forstår hva som skjer og kan få ekstra stor glede av alt som skjer selv..

_MG_4298_0836

På morgen er det julefrokost, noe vi bruker ekstra lang tid på.. Askepott på tv… Gode gamle slagere.. Morgen består av kos og avslapning. De siste årene har vi hatt juleaften hjemme hos oss, og slik kommer det nok til å være fremover en stund. Så da består formiddagen av litt forberedelser. Vi prøver å være godt forberedt for å unngå mest mulig stress og styr… Julaften består hos oss av ribbe, julepølse, medisterkake, minigullertøtter, rosennkål, brun saus osv.. Til dessert har vi laget hjemmelaget riskrem med hjemmelaget rød saus og bærsaus. Herlig!! Dette har blitt en tradisjon hos oss :)

_MG_4273_0812 IMG_4376_1088

Romjulen består av tid med nære og kjære. Vi har faste dager med noen av familien, mens andre i familien pleier vi avtale underveis. Vi prøver vårt beste på å samles sammen som familie i romjulen.. Dette er tiden for å KUN tenke familietid.. Ingen skole og ingen jobb.. Vi er så heldig å ha fri hele romjulen!

julekort

Bildet over er julebildet fra i fjor. Veldig i tankeboksen på hvordan vi skal ha det i år :)

Har dere noen unike juletradisjoner?? 

Del innlegget mitt

14 thoughts on “Juletradisjoner

 1. Kjempe koslige bilder og tradisjoner :)
  Jeg er også et kjempe julemenneske, og elsker julen. Jeg pleier gjøre meg mest mulig ferdig med innkjøp av gaver før Desember, sånn at vi bruker den måneden til annet kos. Vi baker flere sorter, pakker inn gaver, har pakkekalender, ser julebarnetv, pynter til jul sammen og mange andre koslige ting. Er det snø går vi ut med det samme for å teste ut akebrettene.

  Gleder meg sånn jeg nå :D

  • Tusen takk :D

   Så lur prioritering. Alt for mange som venter med alt i siste liten, også blir hele juleperioden et evig kaos og bare styr..

   Fikk julestemning bare av det du skrev her jeg :D

 2. Så koselig ! Elsker julen !
  Har en del tradisjoner som eg kommer til å ta videre :) Kansje eg skal lage ett innlegg og:)
  Korleis ligg dere ann med kjøkkenet? Venter i spenning! Vårt er nettopp ferdig oppskrudd, så nå må gubben bare liste taket og vinduet, så er det klart :) Gleder meg til det er helt klappet og klart ferdig !!

  Ha en fin dag :)
  Klem

  • Julen er så koselig!! <3

   Kjøkkenet ligger godt ann. Nå venter vi på benkplate og det siste elektriske (så vi får satt på plass kjøkeskap). Deretter er det flislegging og maling :) SÅÅ er vi ferdig! Innlegg kommer snart :D :D

   Såå spennede!! ja fytti gleder meg selv :) klem!:)

 3. For et herlig innlegg!! Fikk skikkelig stemning, og gleder meg, om mulig, enda mer til jul! Ser ut på tradisjonene, at dere går en fiiin tid i møte! Masse lykke til m skole og eksamen før jul- og håper dere får en fin tid, uten sykdom!
  (Beklager nok en gang at kommentarer kommer sjeldent, men prøver å bli bedre :-p)

  • Hihi, ja fikk så god julestemning selv når jeg skrev dette innlegget! :D :D

   Tusen takk for det søte deg!:)

   Ikke tenk på det.. Kjempe koselig når det tikker inn en innimellom. Setter pris på hver og en :)

 4. Julen er en fantastisk tid! Å det å ha tradisjoner innenfor familien og som man lager selv er viktig syntes jeg og det er selvsagt en super fin ting å ta vare på <3

  • Ja den er helt fantastisk! Ja, vi har hatt mange i flere år. Men merker nå at når vi har to barn så begynner vi også å lage våre egne <3

   Kanksje du kommer opp med noen nye tradisjoner nå som du har din første jul i egen leilighet?? :))

 5. Ååå ja, juletiden er fantastisk! mange fine stunder og tid for familie og kos.. gleder meg masse til juletiden vi nå trer inn i :D

  Ha en fin Tirsdag,
  Klemmer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *