Etter jeg startet på «furumalingen» har mailer og kommentarer strømmet på. Det er SÅ mange der hjemme som sitter med hus der man gjerne ville ha malet furutak, furulister, furudører og furuvinduer. Men veldig mange tørr ikke helt begynne da det er litt «skummelt» å begi seg ut på denne berømte fururen. For den er ikke like lettt å male som en vanlig tapet..
Noen spm går igjen og jeg tenkte derfor at jeg kanskje kunne gi dere lesere noen erfaringer og tips underveis mens jeg pusser opp. Jeg er ingen malemester så dette blir kun mine egne erfaringer og hva jeg følt at funket best for meg..
Vi begynner med vinduene..
Her var jeg i gang med å maskere.. Men så stoppet mannen min meg. Resultatet blir faktisk mye finere om man maler rett på vinduet og deretter skraper av maling som har kommet på vinduet med en vindusskrape.. 
Vi har brukt den «enkle/billige» varianet og rett og slett kjøpt «komfyrskrape» på butikken. Den er ikke så skrap som vanlig vindusskrape men fungerer fordi like godt! Resultatet blir veldig bra, og ikke minst mye mer «naturlig» og «jevnt» enn hvis du skulle maskert..
 Malet PÅ vinduene..
 Malet PÅ vinduene..
 Skrapet vekk overfløding maling på vinduet ( se bort ifra at vinduene IKKE er vasket og ferdige på bilde)
 Skrapet vekk overfløding maling på vinduet ( se bort ifra at vinduene IKKE er vasket og ferdige på bilde)

Ellers må du huske å vaske godt før du begynner (da sitter malingen bedre) og anbefaler på det sterkeste å grunne! Jeg bruker grunning med kvistlakk på alt jeg har her. Malingen er fra jotun. Ellers har jotun kommet med en maling som er «ekstra slitesterk» og som skal «erstatte» oljemalingen. Lurt på slike overflater som blir utsatt for mye slitasje.. Den heter «jotun supreme finish». Jeg bruker jordan sine koster til malingsjobben og er veldig fornøyd med dem. De har i tillegg kommet med en kost som er «skrå» slik at man får tatt godt inni hjørner osv..

Disse vinduene er jo ikke til å åpne siden de er i karnappet. Men om du maler vinduer som kan åpnes anbefaler jeg å male dem mens de er åpne og la dem være slik til de er tørket.

Vi har i hele huset brukt helt hvit farge på tak, lister, dører og vinduer. Men etter å ha snakket med fagfolk og fått erfaringer anbefaler dem helst «bomull» eller «eggehvit». De ser like hvite ut, men «gulner» ikke så raskt. I tillegg er det denne fargen du får om du eks bestiller et nytt hvit vindu til hjemmet. Viktig å ta med seg..
Dette er MINE vinduserfaringer/tips. Var dette nyttig informasjon? Ønsker dere flere oppussingstips?
Del innlegget mitt

10 thoughts on “Male vinduer..

 1. Du er så flink til å pusse opp:) Men et lite spørsmål. du har noen ganger brukt spraymaling. hvor kjøper du den? Hadde du spray malet en kurv stol engang? er det bare å spraye direkte på? ha en fin dag:)

  • Takk!!:)

   brukt spray på små interiørting ja :) Har best erfaring med spraymalingen fra mekk (den som finnes i ALLE forskjellige farger omtrendt..) Vask godt å spray på. Trenger ikke noe grunning. Men påfør et tynt lag og la det tørke før du tar neste. Mange blir ivrige og tar på alt for mye med engang og da renner den :)

 2. Furu ja, har malt en del av det her hjemme, å har 6 furudører i 2 etasje så jeg skal ta fatt på neste år.. blæææ :p

  Men går fort og greit når man er igang :)

  Nyt helgen,
  Klemmer fra Jatte♥

 3. Lurt med oppussingstips! :) Har pusset opp hele 1. etg., byttet kjøkken og gulv de siste mnd. Min erfaring med bomull/ eggehvit stemmer ikke overens med det du haar blitt fortalt. Vi hadde eggehvit på alle lister, de ble malt da vi flyttet inn for fire år siden. Nå valgte vi å male dem igjen, rett og slett for de hadde gulna veldig. Det samme gjaldt vinduer og vinduskarmer. Denne gangen valgte vi derfor «Chi» på listene. Den er mye mer hvit, og mye finere, etter min mening ;-), til de kalkgrå veggene. Eneste ulempen er at man ikke får vinduer ferdigmalt i «Chi», så man må pusse, vaske, grunne og male selv. ;) MEN, det er verdt det!

  Mener med dette ikke å være ufin på noen måte, men bare dele erfaringer. Kanskje de kan komme til nytte for noen?:)

  • Oii for en jobb! Flink du er da!!

   Aah sier du det? Hmm, nei har ikke erfart dette. Men bare blitt fortalt det av den ene fagmannen etter den andre..

   Chi er også nydelig da! Men kjedelig at det ikke finnes ferdigmalte vinduer i chi. Det burde det gjøre..:)

   Klart du ikke er ufin! Er jo kjekt med innspill og erfaringer.. Er slik jeg har lært meg opp til å male all denne furuen her hjemme ;)

 4. Så fine tips, vi har akkurat malt brystpanelet i gangen her, og alle takene malte vi når vi flyttet inn. Og vi har en i familien som jobber på Jotun. Og han sa klart i fra med en gang at det holder lenge å bare vaske godt og la det tørke. Grunnen til at de sier du skal bruke kvistlakk og grunning ++ er for buisnessen sin skyld. Det har ingenting for seg, om du ikke bruker vannbasert maling. Men det er ikke lurt i taket og på vinduer.

  • oi sa han virkelig det? Kvistlakk for ubehandlet furu er ikke for buisnessen sin skyld. Om den ikke kvistlakkes kommer kvistene frem og lager gule ringer (sett det med egne øyne.) Ikke sånn de første årene men etterhvert.. Selve grunningen er jo for at malingen skal sitte bedre eller dekke bedre over om noe skal dekkes godt. Og dt også fungerer (etter erfaring). Men grunningen er jo ikke SÅ nødvendig som kvistlakk. men istedet for å kviste hver kvist er det mye lettere å grunne med kvistlakk i :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *