I april opererte Matias bort mandler og polypper (falske mandler). Matias var under 2 år da han fikk operasjonen, noe som faktisk er ganske sjeldent. Jeg har sett venner som har slitet seg igjennom år etter år med barn som har hatt stort behov for operasjon, mens sykehuset vil vente, vente og vente… De har en håndskrevet regel på at de helst ikke opererer på barn under 2 år, og at dem helst vil vente til dem er kommet enda høyere opp i alder (ofte 5-6 årsalder). Men ved ekstreme tilfeller blir operasjon et alternativ tidligere..

Untitled

Slik var det med Matias. De som har fulgt bloggen min de siste to årene har lest endel innlegg om hvor mye Matias har måtte slite med stakars. Han har hatt en sterk astma som vi har behandlet med pariapparat og innhalasjoner, og enda da fikk vi ikke vekk alle symptomene. Vinteren har vært aller værst. Da har han vært sliten, slapp og hadde blå ringer under øynene. Han kunne ikke være ute på vinteren pga dårlig blodsirkulasjon, noe som gjorde at henda hans var så kalde at han bare hylskrek.

IMG_1612_8740

Alt startet med kikhoste da han var 3 uker. En alvorlig periode, men som Matias kjempet seg imellom. Etter dette har han vært ekstremt mye syk. Både pga halsbetennelser, ørebetennelser, lungebetennelse, RSvirus osv, men også infulensa, omgangssyke, vannkopper osv. Imunforsvaret har vært på bånn..

2 mnd før Matias ble to år fikk vi beskjed om at Matias hadde et stort behov for operasjon. Han hadde konstant øre og halsbetennelser og han kunne jo ikke gå på antibiotika kontenuerlig? Så da ble det operasjon, noe vi er evig taknemlig for i dag. Jeg har liksom ikke fått skrevet så mye om resultatet etter operasjon, kun nevnt det sånn smått. Og jeg får jo stadig forespørsler om jeg kan skrive mer om nettop dette..

_MG_9810_6089

Saken er slik at kun et par uker etter operasjon fikk vi en ny gutt. Han hadde ikke lengre noe behov for astmamedisin, så dette sluttet han på helt ganske så tidlig. Jeg var helt lamslått! Tenk å gå fra pariappart flere ganger daglig.. Ventoline 3-4 ganger daglig og flutide 2 ganger daglig til INGENTING.. Plutselig fikk vi en våken og aktiv gutt. En gutt som skulle utforske alt både hjemme og i barnehagen. En gutt som aldri ville inn igjen når vi var ute å leket (før var han den første som sto utslitt på dørterskelen og ville inn).

Untjitled

Operasjonen gav oss resultateter vi aldri engang kunne drømt om.. Matias fikk en herlig farge i ansiktet og område under øynene og leppene var ikke lengre blå.. Han sov hele natten uten et knyst!

Noe som igjen var en stor overgang. ALT med operasjonen var positivt (untagen de to første ukene etter operasjon såklart). Men det er jo en omstilling. Vi var vandt til å høre Matias puste tungt og surklete på babycallen og vi hørte han fra rommet og inn på soverommet vårt. Han hadde slik «apner» jevnlig.. Det var UTROLIG godt å se Matias ligge å sove uten å engang høre det, men fytti hvor skremmende det var også.. De første mnd var nok jeg inn og ut av rommet hans MANGE ganger hver eneste kveld. For jeg hørte ikke lengre pusten hans slik jeg hadde gjort de siste to årene. Og når jeg kom inn på rommet måtte jeg gå bort og legge en bånd på brystet for å se at det beveget seg, tenk SÅ rolig pustet han! Så utrolig fredelig og godt.. Nå har vi heldigvis vendt oss til dette :)

g

Fremover nå er vi spent på vinteren. Vi hadde aldri forventet at Matias skulle bli kvitt astmaen, men at den skulle bli bedre. Vinteren er jo helt klart værst for astmabarn, da kulden kommer krypende. Og nå begynner kulden å komme og derfor er jeg også litt ekstra spent på hvordan denne vinteren blir iforhold til de tidligere.. Desverre har Matias begynt å bli noe tyngre i pusten, så vi har måtte starte opp på astmamedisiner igjen. Men foreløbig har han kun fått en morgendose og kveldsdose på innhalasjon, og dette har jo fjernet alt av symptomer. Så om vi klarer å holde astmaen i sjakk ved hjelp av litt astmamedisiner skal jeg IKKE klage..

Untitled3

Men det er klart en gruer seg.. Jeg kan ikke engang beskrive for tøft det har vært for Matias og for oss som familie da Matias har vært på sitt værste. Derfor krysser jeg hender, føtter, legger og alt som kan krysses for at Matias får en bedre vinter. Noe han mest sansynligvis får, siden han nå slipper å bli plaget med mandler og polypper :) Jeg er spent, nervøs, glad og redd for tiden som venter oss…

I år håper jeg han får gleden av å leke ute i snøen.. Lage snømenner, snøballer og snøengler.. Det fortjener han virkelig!

Untitled3

Del innlegget mitt

2 thoughts on “Matias – etter operasjon

  1. Håper sønnen din får en mye bedre vinter i år! Huff, dere må ha hatt det veldig tøft! Min yngste sønn er født med cystisk fibrose. Det var veldig tøft fra å gå fra to friske gutter til å få en lillebror med en alvorlig sykdom. Du virker å være en meget flink mamma må jeg si! Barnen dine er heldige:-)

    • Ja det håper virkelig jeg å… :) Det har vært en ganske tøff tid her ja.. Men det virker som dere har fått kjenne litt på livet dere å.. Håper det går bra med dere alle, og at dere har klart å få en «balanse» med å leve med sykdommen.. Håper alt går bra med lillebror..

      Her også hadde vi ei jente som ALDRI er syk.. Så fikk vi plutselig et barn som var så mye syk.. Og så mye alvorlig syk i en periode.. litt av en overgang. Men rart hvordan man omstiller livet sitt når man må :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *