Nå har det gått noen uker siden Matias opererte mandler (i halsen) og polypper (i nesa).. Og nå vil jeg alså skrive en skikkelig solskinnshistorie om den flotte gutten vår!
Matias sitt første år besto jo av sykehusinnleggelser, fysioterapaut og kiropraktortimer, legetimer osv.. Vi følte i grunn at Matias sin «tilstand» dette året var veldig dårlig. Leger og sykehus mente at Matias var en hastesak som måtte utredes nokså raskt.. Matias hadde noe legene trodde var kikhoste da han kun var 3 uker gammel og slet veldig med dette i ettertid. Hosten forsvant aldri, og det var jo nettopp derfor han måtte til fysioterapaut og kirporaktor. Han var så stiv i hele kroppen pga all anspentheten og hostingen at hans motoriske fungerte svært dårlig. Kiropraktoren hjalp oss også med kolikk og KISS/KID som han også mente at han hadde.. Matias ble innlagt på sykehus gang på gang grunnet lungebetennelser, lav o2metning, pustevansker, RSvirus osv.. Vi forsto etterhvert at pariapparat ville være en løsning da vi opplevde at dette ofte gjorde situasjonen mye bedre. Problemet var at dette var det kun sykehuset som hadde.. Så vi kom med en veldig syk gutt.. Fikk pariapparat.. Han ble bedre i pusten.. Fikk dra hjem (uten pariapparat).. Også ble han syk igjen..
Et år med tårer, kamp og fortvilelse.. Etter et år tok svigermor saken i egne hender og ringte direkte opp til overlegen på barneavdl og krevde utredning! Noen uker etterpå kom innkallelsen. Timen tok ikke lange tiden, og jeg kjente jeg var en smule irritert over hvorfor vi ikke kunne få denne timen litt tidligere. På null komma niks hadde han skrevet ut pariapparat til oss og hverdagen ble en ny! Nå kunne vi behandle Matias før han ble skikkelig dårlig. Vi så jo alle tegnene, så derfor passet vi alltid på å forebygge at han skulle bli på sitt værste.. Alt ble mye bedre da, selvom han fortsatt slet veldig med en kraftig «astma». Legen fant ingen astmalyd på lungene men mente han hadde en infeksjonsutløst astma.
Matias ble MYE bedre.. Men fordi så besto nettene av jevn hoste, tungpust (som vi konstant hørte på babycallen selvom den sto på «middels sensitivitet»), søvnapner, og mye våkenhet. Men når vi endelig hadde fått «kontroll» over astmaen begynte halsbetennelsene og ørebetennelsene. Høsten 2012 er den værste jeg noengang har vært med på.. Da ting endelig skulle fikse seg for Matias og han skulle få en bedre hverdag ble det stikk motsatt. Matias skulle begynne i barnehage og jeg på skole. Ting skulle bli enklere nå.. Men så kom all sykdommen igjen. Matias fikk den ene betennelsen etter den andre. Han gikk på en kur etter en annen. Nettene var de værste.. På den tiden kunne jeg ikke huske hva søvn var.. Matias våknet hver natt i store smerter. Det værste av alt var at han var utrøstelig.. Han nektet omsorg og kjærlighet og heiv seg rundt på gulvet i store smerter. Ingenting hjalp og legen hadde ikke mer de kunne gi han.. Til slutt fikk vi ikke lov til å gi Matias flere kurer da han hadde fått nok denne høsten. Oppå dette var jo imunforsvaret hans på det laveste pga all sykdom, noe som gjorde at han konstant hadde en eller annen form for barnesykdom eller forskjølelse..
Men nå var vi inne i systemet og fikk en ny oppfølgingssamtale med overlegen på barnepoliklinikken. Han luftet for meg at vi kanskje skulle hendvise Matias til øre, nese og hals. Jeg blåste det litt av og sa at det var vel ingen vits.. For ingen operere på en så liten gutt.. Det har jeg aldri vært borti. Det blir vel bare nok en kamp.. Enda flere skuffelser.. Men han gav oss mot og håp om at det var store sjanser for at Matias ville få operasjon. Han mente da at det ikke lengre var forsvarlig å la Matias gå slik og han var fast bestemt på at dette ville hjelpe både på astmaen og resten av sykdomshavet.. Vel, da får vi prøve. Jeg skal ærlig innrømme at jeg var nokså forberedt på å bli avslått og ikke minst på en vanvittig lang ventetid, men der tok jeg feil. På første møte var det allerede fastsatt at Matias ville få operasjon. De ville også vurdere å legge inn dren i ørene. Ikke lang tid etter kom det brev om forundersøkelse før operasjon og plutselig satt vi med en dato i hånden. Alt skjedde veldig fort og jeg rakk ikke helt fordøye alt som skjedde.. Men all skryt til sykehuset denne gangen! Vi fikk mye god informasjon og god oppfølging..
Jeg var utrolig lykkelig for at det faktisk var et faktum at vi kanskje kunne få en friskere og bedre gutt. Men så kom engstelsen. Plutselig slo det meg hardt i magen. Matias skulle igjennom en operasjon. Lykkefølelsen ble fort slukt vekk og fylt med nervøsitet og engstelse. Men vi prøvde å holde mote oppe og tenke på hvorfor vi måtte gjøre dette..
Operasjonen var en nokså tøff prosess (mer kan du lese HER). Men heldigvis gikk alt veldig fint. Ingen avik eller svikt i ettertid. De to første ukene etter operasjon var forferdelige. Matias hadde store smerter, våkennetter, gikk mye ned i vekt og var generelt i veldig dårlig form. Allmentilstanden hans ble mer og mer redusert.. Men så snudde alt. Jeg tok en prat med legen og spurte så vennelig om jeg ikke kunne gi Matias ibux ved siden av paracet. Fra første dag han fikk ibux kviknet han Så til.. To uker etter operasjon var Matias tilbake i barnehagen. Jeg gikk med en forferdelig vond skyldfølelse over å overlate ham der etter å ha sett hvordan disse ukene hadde vært. Han hadde blitt vanvittig knyttet til meg og hylet med engang noen andre kom i nærheten. MEN vi måtte bare bryte den sirkelen..
Da jeg hentet Matias i barnehagen den dagen fikk jeg litt av et sjokk.. Barnehagen var også helt i sjokk.. Matias hadde spist mer enn hva han noengang hadde gjort.. Han hadde lekt aktivt hele dagen og vært i veldig god form. Før ble han fort sliten og redusert etter litt lek. Når det kom til utelek var han alltid den som maset om å inn først. Han var sliten og redusert.. Mens nå hadde han ikke villet være med inn! Denne forandringen likte jeg svært godt..
Dagene gikk og Matias sin form steg fort. Siden operasjon har Matias kun fått pariapparat 2 ganger. Ellers har han kuttet ut all astmamedisin og har overhode ingen behov for det lengre. Nå løper Matias rundt i huset, opp og ned trappene og enda da enda mer energi og pust. Før kunne du høre tungpusten og se at han etter litt lek «gav opp».. Søskenforholdet mellom Martine og Matias har blomstret veldig etter operasjon. Nå klarer Matias å følge etter i leken til Martine. De leker sisten og gjemsel. De har plutselig blitt utrolig knyttet og roper etter hverandre med engang en av dem er ute en tur.
Matias har til nå hatt svært lite språk og kun sakt noen få ord. Legen sa at dette kunne komme av konstant væske i ørene. Men etter dem opererte vekk polypp i nesa har ørene klart å drenere seg og Matias har plutselig begynt å si mange nye ord. Han hermer etter mye av det vi sier og man kan tydelig se at nå vil han lære! En stor forskjell etter operasjonen av polypp er at han har begynt å «snørre». Dette gjorde han aldri før, og det sier jo seg selv da hvor væsken havner (i ørene..). Nå renner nesa så fort han tar til tårene eller hvis han leker ute. Det er så deilig å se at dette hjalp og at vi da slapp å legge inn dren.
Nettene har blitt helt forandret. På en måte er det nesten ubehagelig å ikke høre han. Hver kveld må jeg inn til han å kjenne på bryste hans om han puster. SÅ rolig puster han nå.. Hosten er så og si borte og det samme er søvnapneene. I barnehagen har de også merket at han har blitt mer og mer vanskelig å legge på dagen og tror dette kommer av at han får en dypere og bedre søvn om natten.
Ellers kan du se en så stort forskjell på Matias. Alle rundt oss som kjenner han godt syntes han har fått en totalforandring. Før var han blek og hadde ofte «fantombriller». Nå har han en frisk og fin farge i ansiktet.. Han er utrolig aktiv og skal ikke gå glipp av noe. Vi har helt klart fått en helt ny gutt.. Det er SÅ godt for oss foreldre å se hvor bra han faktisk har det nå.. Denne gutten har vi lengtet etter – både for hans og vår del.
Akkurat nå kunne ikke ting vært bedre og jeg ser virkelig frem mot en lysere fremtid nå!
Del innlegget mitt

22 thoughts on “Matias sin helsetilstand ETTER operasjon

 1. Fantastisk å lese:) Dette fortjener både dere og Matias.
  All mulig lykke ønskes dere framover. Måtte dette bare vare:):)

  Hilsen Cecilie fra Bergen

 2. Åh, så fantastisk godt å høre! Har sett det på bildene du har lagt ut av han etter operasjonen, at han ser så mye bedre ut, han ser frisk ut! Godt å høre <3 Var som natt og dag etter operasjon hos oss også, og angrer veldig på at jeg ikke krevde operasjon før han var 4. Endelig fikk vi sove en hel natt!

  • Ja man ser det på bildene og veldig mye i hans væremåte! Alle som ser han nå etter operasjon påpeker det =) Herlig!!

   Ja man tenker fort at man skulle fått det enda tidligere..:/ MEN nå får vi nyte de friske barna våre og tenke at vi har vært flinke til å stå på :))

 3. Tusen takk for at du deler historien din! Vi skal gjennom tilsyn på øre-nese-hals med tanke på polypper på minstejenta og inn til astmautredning for størstesnupp så det var godt å ha lest litt om dette på forhånd! Er så glad for at dere har fått en bedre hverdag!! :)

  • Aah masse lykke til!! :) Stå på dine krav og gå ofte til legen for å få dokumentert hvor mye syk barna er. Det fikk vi råd om av legen og det funket :)

 4. Har fulgt bloggen din et års tid nå og virkelig følt med dere mtp Matias sin helsetilstand.
  Det gjør meg SÅ glad og jeg fikk klump i halsen av dette innlegget, blir så lettet på deres vegne :)
  Har små barn selv og en vet jo hvor vondt en har det når barna er syke, så nå unner jeg dere ALT godt framover :) Nyt livet og hverandre :)
  Klem fra Mari

  • Åh takk for gode og fine ord!! :) Det varmer :) Ja, når våre kjære er syke så er det vanvittig vondt.. Man blir helt rådvill og ville gjort alt for å bytte plass med dem..

   Føler det har vært så mye «negativt» om Matias på denne bloggen så endelig kunne jeg dele noe positivt og gledelig :)))

 5. åååå dette gledet mammahjertet mitt altså <3 så utrolig herlig å lese at han er frisk gutt igjen :)) Dette går framover og jeg håper inderlig han og dere slipper mer nå. Ønsker dere en kjempe fin lørdag. goklem :))

 6. Så fantastisk å høre/lese at det går så bra med dere!!! Veldig godt å høre! Håper dere får en rolig tid fremfor dere nå- og kan nyyyyyte hverandre bare:) han ser også mye friskere og gladere ut på bilder!:) dere har gjort (og gjør) en fantastisk jobb! Og det er heeeelt vanvittig alt du har kommet deg gjennom og klar de/det siste året! Tar av meg hatt, hår og alt annet- VIRKELIG imponert!! God lørdag, helg og vår;)

  • Takk for det og hjertelig takk for så flotte ord. Blir helt målløs <3 Dette året har vært tøft ja, men vi har kommet oss igjennom det :))

   Ja det er en så stor forskjell på ham.. Både utsene og væremåte. Når det tilogmed syntes på bilder så kan du tenke deg den store forandringen på ham in real life.. :)

   God helg!:)

  • Nåh du er herlig Linn! :) Takk og i lige måde. Flott at snuppa har det bra nå og legger greit på seg :)

   Ja han var plutselig blitt så stor og veslevoksen nå.. :)

 7. Så flott at det går så bra med han! Lillegutt her har også astma, og ble mye bedre etter å ha operert bort polypper.

  PS: Kul jakke og matchende lue! ;D

  • Så godt å høre! Her var det mandlene som var årsaken til den sterke astmaen og halsbetennelsene. og polyppene som var årsaken til ørebetennelsene.
   Flott å høre at dette hjalp for dere også :) Syntes virkelig denne operasjon burde være lettere å få.. Kjenner så mange med barn opp i 4-5 årsalderen som har gått igjennom mye av det samme som oss.. Tenk så mye de kan være spart for av smerter og sykdom..

   Hihi takk. Stjerner er kult :)

 8. For en solskinnshistorie :D Herlig å lese at han er blitt så frisk!!

  Ønsker deg en fin Lørdag,
  Klemmiser fra Jatte♥

  Ps: Ny gave i gavedrysset mitt er presentert, heng deg gjerne på :D

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *