» Når man er liten er man lett å lede, sendt ut i livet for å overleve. Mor er stolt og far er borte, livets korte vei er lang å gå.. Du vil ha frihet uten grenser, ikke stans meg nå. Ingenting er som du tror når du blir mor for aller første gang . «

 Noen som kjenner igjen sangen..? Hehe, jepp det er introen til unge mødre.. Den er litt småsøt den!:)
Anyway.. Over til hva dette innlegget skal handle om.. 
Du tar din første graviditetstest. Klokken tikker og du står å venter i din fulle spenning. Følelsene kan være så mye. For noen var ikke akkurat dette planen, mens for andre er det dette dem har ventet på i lange tider.. 
– Du ser ned på testen og den lyser opp «GRAVID»…. Ja, da var man gravid da.. Men hva gjør man videre..?
Dette er et spm som ofte går igjen både på mail, kommentarer, samtaler og ja i alle mulig slags forskjellige sammenhenger.. Noen «roer» seg etter første testen, og klarer å innse at man faktisk bærer ett nytt liv inni seg. Andre er redd testen viser «feil» og må hamstre inn iallfall 10 til før en kan være sikker på at testen viser riktig..
Nr 1. Er testen nokså ny (ikke gått ut på dato) og har du fulgt bruksanvisningen viser ikke en graviditetstest feil «positiv». Den kan vise falsk negativ. Men den eneste måten en test kan slå positivt ut på er at et hormon er tilstedet. Og det hormonet har man ikke i kroppen dersom man ikke er gravid. Det har nok skjedd tilfeller, men aldri som jeg har hørt om.. Så har du en positiv test, så kan jeg bare si «Gratulerer.. Du er faktisk gravid» :)
– Min første test med Matias

Nr 2. Det neste nå er å finne ut hvor langt man egentlig er på vei.. Dette burde jo høres ganske enkelt ut..? Men fytti hvor mye jeg slet med å klare å skjønne oppsettet da jeg ble gravid for første gang.. Har du tatt en test med ukeindikator viser jo den ca hvor langt du er på vei, så man har en pekepinne. Men har du oversikt over når du sist hadde mensen er det veldig lett å finne ut hvor langt man er på vei på diverse nettsider som babyverden, terminkalkulatoren, barn i magen osv.. Her står det jo beskrevet hvem dato du skal taste inn (første dagen du fikk mensen i din siste menstruasjon). 
Noen vet ikke eller husker ikke når siste menstruasjon var. Da er det kun ultralyd som kan klargjøre når din termin er. I disse tilfellene henviser ofte lege videre til ultralyd litt ut i svangerskapet. Men til de som ikke har noen anelse anbefaler jeg å bruke clearblue graviditetstest med ukeindikator. Så får man en ide om hvor langt man er på vei ca..
La oss si at barnet ble unnfanget for 2 uker siden.. Da vil jo de fleste annta at man er 2 uker på vei. Men det stemmer alså ikke. Man sier da at man er 4 uker på vei, og at embroet (som senere blir et foster) er 2 uker gammelt. Hvorfor? Jo, fordi man regner graviditeten ut fra din syklus (fra når man hadde mensen).. Ikke helt greit å bli klok på dette. Men det er veldig lett. Man sier man er 2 uker lengre på vei enn hva embroet/fosteret er.. Så er ma 4 uker på vei, er embroet/fosteret 2 uker.. See? Jeg er ikke akkurat den flinkeste på forklaring men..
– Gravid med Martine. Ca 12 uker..

Nr 3. Man har nettop funnet ut at man er gravid. Man kan føle seg redd, usikker og hjelpesløs (snakker om erfaring..) Mange ganger er man redd for at testen viser feil, og man føler man trenger en bekreftelse.. Det finnes desverre svært lite informasjon på nettet (eller iallefall veldig sjult) om nettop dette.. «Hva gjør jeg nå..?» Her er det veldig forskjell fra hvem lege og helsestasjon du har. Noen leger og jordmødre tar deg inn med åpne armer bare etter et par uker, mens noen ber deg vente til du er 12 uker. For mange kan det være veldig tøft å skulle vente så lenge, om man har mange tanker, følelser og spm man sitter inne med. Desverre er det ikke så mye oppfølging man får de første ukene. Man må liksom bare gå å vente på at de 12 første usikre ukene skal være over.. Men her er iallefall noen tips du kan prøve:
 • Meld deg inn i et forum. Der møter du mange mennesker som er i akkurat samme situasjon som deg. Forumet er som regel delt inn i mnd. Så har du termin i februar 2012, så melder du deg inn der. Her pleier det ofte å være stor aktivitet. Du vil raskt merke at mange der ute sitter med de samme spm og tankene som du også har. Her kan du selv også skrive akkurat det du ønsker, og du får tilbake tips/råd/erfaringer/gode ord og oppmuntriner fra andre i samme situasjon. Om du ønsker å holde din identitet hemmelig er det greit å bruke et nick som ingen kjenner deg igjen ved. Her er eksempler på forum: babyverden, barnimagen, SnartMamma osv..
 • Ring din lege. Om du ønsker, og legen er villig til det kan man bestille time nokså tidlig. Dette blir da kun for samtalens del. Alt av prøver, hjerteslag, blodtrykk, urinprøver osv pleier man som regel ikke ta før etter 12 uker (noen litt før). Om legen ikke mener det er nødvendig, men du trenger en bekreftelse kan du fint dra ned på labratoriet på ditt legesenter å ta en gravidtest der. Svaret får du iløpet av 5 min.
 • Ring din lokale helsestasjon. Der kan man sette opp timeavtaler med en jordmor. Dette er noe man selv må gjøre, dette går ikke automatisk. Noen velger faktisk å gå til KUN jordmor under hele svangerskapet (utenom nødvendige blodprøver..), andre går til lege og jordmor annenhver gang. Det siste gjorde jeg.. Jeg syntes dette var supert! Jordmor utfører jo de vanlige rutinene ved en kontroll (samme som legen), men hun er jo utdannet jordmor så hun går litt mer på det psykiske. Dette er iallefall min erfaring. Hos legen var jeg ferdig på 10 min, mens hos jordmor var jeg ofte 1 time. Vi satt å snakket lenge. Om hvordan jeg hadde det, tanker rundt fødsel, fødestillinger, tiden etterpå, amming, forholdet/ekteskapet osv.. I motsetning av en lege jobber jo jordmødre med dette hver eneste dag. Når tiden nærmer seg sender ofte jordmor henvisning til samtale/omvisning på fødeavdl om det er ønskelig. 

Jeg vet at noen jordmødre også vil vente til 12 uker. Men min erfaring er iallefall at disse ofte er mer åpne for å ta deg inn før disse 12 ukene til samtale. De vet jo behovet for dette, da dem jobber med gravide hver eneste dag..

– Gravid med Martine. Ca 12 uker.

Nr 4. Nå handler det om å slappe av og ta det med ro. Jeg snakker ikke om at du skal sykemelde deg på jobb og kun ligge hjemme på sofaen. Men du må lytte til din egen kropp. Tilat deg selv noen smålurer på sofane midt på dagen.. Tillat deg selv å la oppvasken stå til dagen etter om kroppen roper etter avslapping. Det er jo slik at i disse 12 første ukene ligger det en mulighet for spontantabort. Forhåpentligvis går dette svangerskapet fint som bare det, men det er alltid en liten sjanse der. Og nr 1 her er å lytte til kroppen og dens behov :) Mange føler i denne tiden et ekstremt behov for søvn, og dette skal du også lytte til. Legg deg litt tidligere om du kan og slapp av..:)

-Jeg fikk virkelig kjenne på dette med trøtthet under graviditeten med Martine. Dette var på sydentur, og her lå jeg..Nr 5. Så kommer jo det mest spennede med hele graviditeten! Nemlig å følge embroet/fosterets utvikling.. Når du kommer til jordmor (og hos noen leger) vil du få en bok med masse informasjon og bilder om embroet uke for uke. I mange av disse bøkene er det også en egen side til far og en til mor..:) MEN om du ikke har vært å skaffet deg denne boken enda er det flere steder på nettet du kan lese/se biler.. Eks: Babyverden, barn i magen osv. Du kan søke på «gravid uke for uke» på google så får du opp masse. Du kan også søke på «week by week baby development» så får du opp engelske nettsider. Her har dem ofte mer detaljerte bilder! Og HUSK at når embroet er 2 uker skal du se på «4 uke» ;)

– Kristoffer forbereder seg på å bli pappa for første gang

Nr 6. Fortelle omverden nyheten. Noen forteller alle og enhver om denne flotte nyheten så fort testen viser positiv. Andre avventer til 12 uke, for å være sikre på at dem ikke blir utsatt for spontanabort. Uansett, så er det en veldig spennede og koselig tid! Med Martine fortalte vi det til våre foreldre og nærmeste venner nokså tidlig, mens resten av omverden fikk vite det i uke 12. Med Matias var det kun noen nære venner som viste om nyeheten. Både familie, resten av vennene og omverden fikk vite nyheten rundt uke 12-14. Vær kreativ å fortell nyheten på en morsom måte. Det er iallefall morro når du skal fortelle evt pappaen om dette. Surf rundt på google og bli fylt med inspirasjon.
– Dette synet fikk Kristoffer da han kom hjem fra jobb en dag. Jeg og Martine hadde laget body :D

Nr 7. Når de 12 første ukene er omme, er det ekstremt stor sjans for at alt kommer til å gå veldig bra. Nå skal du bare nyte graviditeten, magen, sparkene osv.. Ja du skal til og med nyte de ekstra kiloene, evt kvalmen, bekkenløsningen, svimmelheten osv.. For tenk hvor heldig du er som får æren av å bære et menneskeliv frem til denne verden. MEN det er lov å bli lei, sliten og klage.. ;) 
– Ultralyd med Matias

Innlegget skulle først og fremst være om de aller første ukene. Så derfor avslutter jeg innlegget her. Men er det noe du lurer på videre i svangerskapet? Eller noe jeg har glemt å føre på her? Noe jeg har skrevet som virker uklart så må du bare spørre. Og om du ikke vil offentliggjøre denne store nyeheten til alle og enhver så send meg en mail.
– Gravid med Matias

Nyt tiden… Den er helt unik, og du får den aldri igjen...
Del innlegget mitt

8 thoughts on “Når du blir mor for aller første gang..

 1. Takk, for dette innlegget! Fikk svar på mange av mine spm og andre spm jeg ikke viste jeg hadde!

 2. Hehehe, da har jeg forstått alt riktig :) Hehe, babyverden hørte jeg om gjennom en kollega for ett år siden og har siden den tid gledet meg til å kunne gå inn på den siden og lese om utviklingen fra uke til uke og alt hva som hender! Og ja, terminkalkulatoren har jeg funnet, hihi :) Så nå er de store dagene satt for når ting virkelig begynner å skje! :)

  Gleder meg innmari til alt som skjer videre, og selv om det allerede har vært mye uvelhet og kvalme her ser jeg det som litt av sjarmen og det gode i å vite at ting faktisk skjer og hender :) (enn så lenge, hehe)

 3. Fiona: Jepp, når du er 12 uker på vei, og embroet er 10 uker avtar risikoen veldig!!:) Bruker du terminkalkulatoren inne på babyverden får du jo opp en herlig liste over når risikoen for spontantabort minsker.. Når hjerter slår osv.. Sett det?:)

  Ja du har en såå spennede tid i møte! Dette siste svangerskapet var virkelig tøft men fordi så savner jeg det.. Hehe. Det er helt unikt! <3

 4. Så koselig innlegg Veronika,og fine bilder :)
  Aaaw,det er så herlig og vakkert å være gravid <3
  Selvom man ikke alltid føler seg sånn,hahah :p

 5. Tusen takk for kjempeutfyllende svar Veronika! :) Setter veldig pris på at du tar deg tid til dette når vi nysgjerrige nygravide damene spør om råd! ;)
  Jeg har jo skjønt etterhvert at risikotiden (12ukene) er når jeg er 12 uker på vei i forhold til menskalenderen, ikke sant? :P Altså at fosteret da på 10 uker er forbi den mest usikre tiden! :) Det går fortere enn man tror! Når jeg henvendte meg til deg var jeg vel bare litt over 5 uker på vei (embryo på 3, hehe) og nå er jeg 7 uker og 3 dager – ikke lenge igjen til jeg er på sikre siden med andre ord! Det er helt fantastisk :)
  Takk igjen for svar, du er herlig!! :-)

 6. Tusen takk for dette innlegget:) Det er godt å vite litt om hvordan man manøverer seg frem i denne babyverden for første gang :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *