Når dere lager wok, salat, grønnsakssupper og annen sunn middag.. Spiser barna det samme da?

Dette er et spørsmål jeg ofte får både på bloggen og min instagram. Mange forteller om at dem selv opplever at barna nekter å spise denne maten, og det er nok kjent for mange familier der ute. Vi har selv merket i perioder at det er full nekt hos barna å spise ting som er «sunt».. Salat, brokkoli, løk, tomat osv. Alt av grønnsaker er ofte så «skummelt» for de små. Egentlig forstår jeg ikke hvor dem får det fra, hvor lærer dem at dette er sunt og «ikke så godt»?

_MG_5260_7142

Biffsalat med bacon. Falt i smak hos ungene.. Oppskrift kommer..:)

Her hjemme spiser ungene det samme som oss, sunt eller ei. Har vi hatt perioder der vi har spist grønnsaker og sunne produkter sjeldent så merker vi med engang at dem blir mer «kresne». Men vi har det siste året prøvd å ha masse sunne middager med innhold av grønnsaker og til og med hvitløk. Og ungene blir mer og mer glad i dette. Når vi har taco kan dem jo fint sitte å kose seg med bare salat, mais og agurk etterpå. Vi har begynt å lage mye wok, spesielt thaiwok. Her er det mye smak, sauser og hvitløk, men ungene elsker det!

Untitled-1

Vi merker på Martine at hun innimellom kommer med innspill på ting hun ikke liker, og det respekterer jeg. Jeg sitter ikke å tvinger i henne løk, om dette er noe hun helt bevist mener hun ikke liker. Jeg var selv skeptisk til noen typer grønnsaker når jeg var liten, og det er først nå i 20årsalderen at jeg har startet å like det.. Men vi har en regel. Alt skal smakes på, og liker man det ikke er det ok. Om Martine ikke liker en grønnsak er det ok, men vi prøver likevel å severe dette i ulike fasonger, stekt, kokt osv. Og dette har vist seg å fungere! Eks brokkoli er hun fast bestemt på at hun ikke er noe glad i – ok. I dag laget vi brokkoli og blomkålgrateng og hun heiv det i seg. Dette har skjedd flere ganger tidligere, og da hun sakte men sikkert vendt seg til grønnsakene og nå spiser hun dem uten problem.

Untitled

Her for noen dager siden hadde Kristoffer lovet ungene pannekaker. Jeg ønsket en mer sunn middag, så vi laget oss wok. Ungene koset seg med pannekaker, mens vi heiv innpå med nydelig wok! Når ungene hadde spist et par pannekaker hver ville begge to smake på woken. Og der satt vi alle å koset oss med wok med et innhold av kylling, løk, paprika, chilly, hvitløk, fiskesaus, oistersaus osv. Da kikket jeg og mannen på hverandre og smilet bredt. SE på ungene våre! De foretrekker grønnsaker og sunn mat! Det er så deilig at dem begge endelig har et så avslappet og godt forhold til det sunne.

IMG_4940_7631

Dagens middag – brokkoli og blomkålgrateng. Oppskrift kommer..

MG_2543_0100

Selerirotsuppe  var en slager! Oppskrift HER

_MG_2580_0203

Thaiwok! Denne er SÅ utrolig god. Anbefales!! Oppskrift HER

PS: Det at dem blir utrolige sterke av denne maten hjelper også i veldig stor grad på hvor godt det smaker!

PS: Minner om tilbud jeg har gående fra Knerten&Karoline (som går ut imorgen!!) Her kan du få en rekke klær (ute og inneklær) til 50% OG i tillegg få en gratis jeans til barna Trykk HER for å komme til tidenes tilbud :)

Untitled Untitled3

Del innlegget mitt

16 thoughts on “Sunn mat for barna

 1. Hei! Synes dere har gjort en god jobb med å gjøre ungene vant til å spise grønnsaker til middag. Det er nok lurt å si at de må smake før de kan si at de ikke liker det – men da lurer jeg på: hva gjør / har dere gjort når de har nektet å smake? Tvinge dem, eller la det gå? Jobber med det samme selv til en gutt på 2,5 år. Han får nesten alltid alt det vi har til middag på fatet sitt, men spiser kun det han vil ha (og det er ikke det grønne). Har du/dere noe tips til hvordan jeg kan få han til å ville spise grønnsakene? Takk for svar! :)

  • Det hender det blir nekt her i hjemmet også.. Litt vanskelig å overtale Matias som er såpass liten, men vi prøver vårt beste. Martine som er såpass stor får skryt, premie og goder. Eks i helgene blir det ingen lørdagsgodt med mindre hun har smakt og tatt en bit osv.

   Så den eneste måten vi får dem til å smake på om dem nekter er 1. gi dem en gode for at dem prøver (trenger ikke være mer enn et klistremerke eks?)
   2. Komme med spennede navn. Kapteinsabeltannmat er en hit her! Bli like sterk som han eller noe slikt..
   3. Skryte masse masse og motivere
   4. «Nei, jeg tror ikke du klarer å smake på den altså.. Er du SÅ stor at du klarer det??». Det også funker her!
   5. Tulle med at jeg skal spise den opp. Utrolig nok funker det her for han minste..:P Flesteparten syntes vel det er helt allright å slippe..:P Haha

   Vi har mange triks og luerier.. Og noenganger sitter vi ved matbordet helt til dem har smakt (selvom det varer for evig!) Og når steget ENDELIG blir tatt får de skryt og ros opp til himmelen. Da blir de SÅ stolt :)

 2. Måtte bare kommentere dette. For er jo så enig i at barn kan like ALT. Vår llille jente på nesten 4 år drikker grønnsaksjuicer presset av både selleri, ingæfær, kål og persillerot og alt mulig annet av grønnsaker og frukt. Hun drikker det hver morgen sammen med «frokostis» basert på tomat, agurk, eple, spinat, ananas eller lignende, og eventuelt havregrøt med litt honning om magen er ekstra sulten. Spiser MINST en hel agurk om dagen, da dette er det BESTE hun vet og iallefall 5 grønnsaker og frukter i tillegg til det HVER ENESTE dag.(en gang spiste hun 20 grønnsaker og frukter på en dag, uten av vi tilbød henne det, hun ba om det/hentet det selv). Middagene består av grønnsaker, med kjøtt som tilbehør. Vi gjorde en liten test for å bevise for skeptikere rundt oss at dette virkelig stemmer. Hun fikk en loff skive med nugatti og en porsjon «frokostis» og juice og kunne velge det hun ville,.Hun tok en bit av nugattiskiva, gikk bort til søpla og spyttet ut og kastet resten av brødskiva og spiste «frokostisen» istedet. På butikken spør hun etter smoothie eller agurk. Ikke sjokolade eller is. Og mye av grunnen er jo selvfølgelig av det er det VI spiser, men også at vi ALDRI, uansett når det måtte være, rett før middag, rett før vi går ut døra, på vei opp til badekaret, aldri sier nei til at hun kan få frukt eller grønnsaker. Dette har vært med på å gjøre henne usedvanlig glad i grønt, og også gjort at hun som tidligere var syk annenhver uke, bokstavlig talt, nå ikke har vært syk på over et halvt år!!!
  Vi er så stolte av den lille grønnsaksspiseren vår!

  • Oi såå fantastisk!! Her er det mye mas etter godteri og is..:P Hadde vært greit om de maset etter agurk og gullerøtter istedet. Hehe :P

   Dere har gjort en superjobb!:)

 3. Vi lager sjeldent to middager. Skal vi ha rent kjøtt mens barna skal spise hender det vi varmer opp pølser eller kjøttkaker som erstattning, men tilbehøret er det samme. De må også smake før de sier at de ikke liker det, og har vi f.eks 3-4 forskjellige grønnsaker til middag (blomkål, brokoli, gulrot og mais) så får de velge 1-2 grønnsaker de skal ha selv. Da fokuserer de på de grønnsakene de slipper å spise, fremfor at de spiser den de har valgt. Det fungerer iallefall hos oss. Salatingredienser har jeg i forskjellige skåler som regel så får de velge hva de vil ha.

  Jeg tror barn lærer seg å like salater og grønnsaker så lenge det ikke blir påtvingt. Sett det fram og frist med det da vil de etterhvert bli nysgjerrige. Tuva spiser både oliven, fetaost og sushi etter å ha prøvd det noen ganger

 4. Her ihuset har vi også regelen at vesla skal smake på det som blir servert. Men hun nekter komsekvent å spise kjøtt av noe som helst slag. Derfor spiser hun kun tilbehøret de dagene vi har kjøtt til middag. Men jeg lager aldri to middager pga henne.

  • Høres ut som en veldig go deal!:)

   Kjøtt er ikke det store for Martine her heller.. Men om vi smisker med «prinsessekjøtt» blir det plutselig veldig godt! *fnis*

 5. Jeg er helt enig med deg! Server det samme til barna, som til de voksne. Opplever at de fleste matvarer går i bølgedaler. Snuppa på 3 år kunne ikke vente med å få brokkoli, og tygde av «treet» ukokt (veldig godt med rå brokkoli i salat feks). Mens nå vil hun knapt smake på brokkolien.
  Ha en god kveld!
  Klem fra nord

  • Hehe ja det merker jeg her å! En favoritt kan plutselig bli et nekt.. Og plutselig en dag er det en stor hit igjen!! :P Hehe

   Ha en fin kveld du å :)

 6. Her har vi alltid kun laget bare en middag. Det er ikke alltid maten vi har lagd har falt i smak for treåringen, men da har hu spist det hu vil ha og lagt til side det hu ikke liker, etter å ha smakt på det først. Hu får aldri noe annet. Og vår treåringe spiser faktisk nesten alt. :-)

  • Så bra!! :) Ja, de er nok godt av å smake.. Mange barn er redde for å smake. Og om man godtar at de ikke smaker så vil de heller ikke like mye til slutt fordi de ikke har turt å smake.. :P

 7. Min kar spiser det som blir servert eller så blir han fri. Med mindre det er noe jeg vet han ikke klarer. Da får han pølse istede. Men eller må han prøve. Mamman i huset bruker ofte å si dette er du jo sååååå glad i. Å da bryter han ut; jaaaa mamma. Det er sååååå godt. Men når jeg blir baby skal jeg ikke like det mer hehe

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *